Company presentation swedish

0
Rate this post

Varför ska vi äta långsamt?

“Var försiktig med vad du äter!” Detta är ett vanligt uttalande som attackerar oss i många massmedier, annonser eller sociala medier. Den nuvarande trenden med hälsosam kost handlar inte bara om att uppmärksamma vad vi äter, utan också om kaloriinnehållet , den ömsesidiga andelen proteiner, kolhydrater och fetter i måltider Det är värt att notera att hastigheten vi äter mat med också är väldigt viktig och det sägs väldigt lite om det Varför är det så viktigt?

Dagens livsstil präglas framför allt av brådska.

Många tror att enbart hälsosam kost är nyckeln till en perfekt kropp och hälsa. Men att äta frukost när du är på språng, stående eller på väg till jobbet har stor inverkan på din matsmältning. Lugnt ätande är några minuter till – några ovärderliga minuter för vårt matsmältningssystem, vilket avsevärt påverkar dess arbete.

Matsmältningen börjar i munnen. För många människor är att tugga och mala mat endast en mekanisk aktivitet. Det är dock värt att återvända till biologilektioner och komma ihåg att processerna för biokemisk livsmedelsbearbetning redan äger rum i munhålan.

Dess själva närvaro stimulerar spottkörtlarna att utsöndra saliv, som innehåller enzymer som är involverade i matsmältningen av kolhydrater – huvudkomponenten i en balanserad kost. Detta beror på enzymet alfa – amylas.

  • Saliv innehåller också föreningar som kallas muciner som gör det lättare att svälja en bit mat.
  • Efter att du tuggat mat passerar maten genom matstrupen och in i din magsäck, där ytterligare matsmältning sker utanför vår kontroll.
  • Vi kan dock redan i rätt takt påverka bitnings-, tuggnings- och sväljprocessen.
  • Det är värt att komma ihåg eftersom vi avsevärt kan underlätta matsmältningssystemets arbete. Bättre tuggad mat är mindre utmanande för magen.

Varje del av matsmältningssystemet har en specifik uppgift i matsmältningsprocessen, som även sker i magsäcken, tolvfingertarmen, tunn- och tjocktarmen. Mat som smälts i magen går sedan till tolvfingertarmen, där en annan biokemisk behandling av maten sker.

Hur snabbt maten lämnar magen beror på dess kemiska och fysikaliska egenskaper. Det är ett faktum att mat som är finfördelad passerar från magsäcken till nästa delar av matsmältningssystemet i snabbare takt.

Mat som ligger kvar i magen under lång tid kan orsaka obehagliga symtom i matsmältningssystemet.

En annan viktig aspekt är förhållandet mellan ättakt och att hålla en ordentlig kroppsvikt. I detta avseende bör kunskap relaterad till neurofysiologi beaktas. Stimulans når hjärnan från magen, vilket i sin tur översätts till effekterna av enskilda organ.

  • Mat som ligger kvar i magen under lång tid kan orsaka obehagliga symtom i matsmältningssystemetNär det gäller magen är det först efter flera minuter som hjärnan får information om att det finns mat i magen.
  • Som en konsekvens aktiveras det så kallade mättnadscentret och vår lust att äta minskar.

Detta tar dock tid – så det är värt att ge vår kropp tid att integrera de stimuli som kommer från matsmältningssystemet. Som ett resultat kan vi äta mycket mindre, vilket kommer att översättas till tillfredsställande viktindikationer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här