Mejeriprodukter och vete

0
Rate this post

Om du känner dig lite tung kan det vara bra att minska konsumtionen av mejeriprodukter och vete under åtminstone några dagar: de är bland de vanligaste allergenerna som, även om du inte inser det, kan orsaka en känsla av uppblåsthet, trötthet och matsug.

Mejeriprodukter av animaliskt ursprung kan delvis ersättas med mjölk och soja eller risbaserade derivat.

Bröd, pasta och bakverk till frukost kan däremot ersättas av samma mat som tillagas med vetealternativ, som råg, kamut, majs och havre.

Alla dessa livsmedel kan hittas i de flesta stormarknader och hälsokostbutiker.

Rött kött

Nötkött, kalvkött och vuxen nötkött bör inte demoniseras: i själva verket innehåller rött kött viktiga näringsegenskaper, bland annat ädla proteiner och järn. Å andra sidan innehåller den också höga halter av mättat fett, och är lite jobbig att smälta. Av denna anledning – om i en normal regim dietister rekommenderar att äta det ungefär två gånger i veckan – om du vill observera några dagars detox kan det vara användbart att undvika rött kött. Du kan dock ersätta den med kyckling- eller kalkonkött, färsk fisk, tofu och ägg.

Proteinerna i magert kött (som kyckling) och fisk bidrar till att öka mättnadskänslan och aktivera ämnesomsättningen. Dessutom bygger de muskler, till nackdel för fettansamlingen. Konsekvensen är den gradvisa minskningen av svullnad.

Frukt och grönsaker

I huvudmåltider, ersätt raffinerade kolhydrater med råa eller ångade eller kokta frukter och grönsaker. De fyller på och renar på samma gång, samt gör dig full av antioxidanter.

Grönsakerna kan smaksättas med rå extra virgin olivolja, alla feta kryddor, som smör, margarin och majonnäs, är förbjudna.

Tonfisk och lax

En studie gjord vid University of Oxford fann att att äta lax och tonfisk kan påskynda passagen av mat från magen till tarmarna och därmed eliminera uppblåsthet. Samma studie visade också att Omega-3-fettsyror som finns i fisk stimulerar hormoner som reglerar matsug, mättnad och ämnesomsättning.

Lax i påsar och konserverad tonfisk i saltlake är också toppen

Tillsatser och sockerarter

Konstgjorda konserveringsmedel är tillsatser som gör matsmältningen mer mödosam: att eliminera dem hjälper till att uppnå det avgiftande målet. Under detoxveckan, ät inte färdigrätter och förpackad mat, som bland annat är rik på salter och socker. Välj om möjligt ekologiska produkter.

För att göra maten godare kan du krydda dem med avgiftande kryddor som rosmarin, timjan, spiskummin, gurkmeja och ingefära.

Rikligt även med vitlök och lök, välkända grönsaker med renande egenskaper.

När det gäller drycker, undvik te, kaffe, kolsyrade drycker, industriella fruktjuicer, eftersom de är rika på sockerarter. Drick minst 2 liter rumstempererat vatten under dagen, samt grönt te, dränerande örtinfusioner som maskros, fänkål, björk och mjölktistel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här