Mat som är bra för levern

0
Rate this post

Naturen erbjuder många användbara näringsämnen, inklusive de för att hålla vår lever frisk. Att välja att berika vår kost med någon av dessa livsmedel är verkligen ett klokt val. Det är just innebörden av små dagliga gester.
Bitra grönsaker

Cikoria, kronärtskockor, tistlar, raket och så vidare är absolut värdefulla livsmedel för vår lever och finns i varje detoxdiet.

Deras aktivitet kan förvisso spåras tillbaka, bortom den eupeptiska funktionen, det vill säga matsmältningssystemet, till den koleretiska och koletiska aktiviteten. Dessa är komplexa termer för att beskriva förmågan hos dessa grönsaker att underlätta produktion och överföring av galla från gallblåsan till tarmen. En värdefull åtgärd, även för att eliminera giftiga ämnen från vår kropp.

Grönt te och blommande grönsaker

Tydligen väldigt långt ifrån varandra, grönt te och blommande grönsaker delar istället samma skyddande verkan.

Aktivitet hänförlig till närvaron av många antioxidanter, som kan skydda leverceller, hepatocyter, från den toxiska effekten av fria syreradikaler. De är livsmedel som vi i själva verket kan representera som riktiga naturliga medel mot åldrande.
Äpplen

Grönt te och blommande grönsakerOm vi ​​alltid har fått höra att ett äpple om dagen håller doktorn borta så måste det finnas en anledning!

Utöver den dokumenterade hjärtskyddande verkan kan äpplet, och i synnerhet vissa sorter som annurca-äpplet, leverera ämnen som kallas triterpenoider som kan skydda levern och samtidigt främja avgiftning.

Mat som belastar levern

Det är inte lätt att identifiera specifika livsmedel som ska pekas ut som fiender till levern. Just på grund av dess roll är det alltid den överdrivna konsumtionen av ett livsmedel som orsakar trötthet: av denna anledning är en särskilt fördelaktig vana för levern att äta på ett mycket varierat sätt. Men om vi verkligen var tvungna att klassificera potentiellt skadliga livsmedel, skulle följande stiga på pallen:
Enkla sockerarter

Kanske redan innan röror är enkla sockerarter ett potentiellt problem för leverhälsan. När de tas i överskott, kanske genom sockerhaltiga drycker, godis eller bakverk gjorda av raffinerat mjöl, avleder de leverns aktivitet mot syntesen av fettsyror, vilket tynger ner dess funktion och struktur.
Friterad mat

Mat som belastar levernUtöver den viktiga mängden fett som ska kasseras, vilket objektivt sett och inte bara levern, är stekning tyvärr en källa till ämnen med en verklig giftig aktivitet för detta organ. Akrylamid och avancerade glykosyleringsprodukter är definitivt de första åtalade.

Observera, det är exakt samma ämnen som vi hittar i “bränd” mat efter långvarig tillagning.
Alkohol

Om den tas i mycket små doser kan alkohol faktiskt stimulera den avgiftande aktiviteten i levern, medan den vid höga doser representerar ett riktigt gift.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här