Dra ner alkoholen ett tag

0
Rate this post

Alltför ofta ses dieter som ett sätt att gå ner i vikt istället för att förstås som ett sätt att rena kroppen från skadliga ämnen som samlats upp genom ändrade matvanor. Vägen framåt är därför tydlig: en långsiktig lösning som inkluderar färsk ekologisk mat, en hälsosam dos träning och mindre stress.

En glad ung kvinna äter en sallad gjord på hälsosamma ingredienser när hon sitter vid ett träbord fullt av grönsaker, frukt och färskpressad juice.

Vad betyder ordet detox egentligen?

I grund och botten innebär en naturlig avgiftning av kroppen att rena blodet från föroreningar. Det centrala organet i denna process är levern, som inte bara omvandlar toxiner utan också eliminerar dem. Njurarna, mag-tarmsystemet, lungorna, blodkärlen och huden spelar en lika viktig roll i denna komplexa process.

Vad betyder ordet detox egentligenOch hur kan vi hjälpa denna process med en detoxdiet? För det första, genom att undvika vissa livsmedel eller till och med fasta, ger vi vår kropp en välförtjänt vila och hjälper levern att eliminera gifter från kroppen. Detta förbättrar också elimineringen av toxiner genom de andra organen och påskyndar blodcirkulationen. Genom att äta vissa avgiftande livsmedel förser vi vår kropp med nyttiga näringsämnen.

När ska jag detoxa?

Om kroppen redan gör av med gifter av sig själv, hur vet du när den behöver hjälp? Vissa experter föreslår en detoxdiet minst ett par gånger om året. Det är dock inte alla som har råd. Till exempel, de som lider av kroniska metabola tillstånd, såsom diabetes eller hypotyreos, av ätstörningar (bulimi eller anorexi), gravida eller ammande kvinnor, de som lider av utbrändhetssyndrom och personer med kroniska problem, bör rådfråga sin läkare innan de börjar en detoxkurs.

Om det däremot inte har förekommit några hälsoproblem på senare tid och i vilket fall vår kropp inte verkar fungera som den ska, är det här några av tecknen som talar om för oss att vi behöver en detoxdiet och lite vila:

  • uppblåsthet, långsam matsmältning, förstoppning
  • påsar under ögonen
  • mottaglighet för infektioner eller allergier
  • perioder av oförklarlig trötthet
  • koncentrationssvårigheter

Här är ett par detoxtips du kan göra hemma som en första försvarslinje …

Visste du att levern metaboliserar över 90 % av den alkohol som konsumeras? Medan ett glas vin om dagen verkligen inte skadar, kan för mycket dricka permanent skada levern. Alkoholmissbruk bidrar till ackumulering av fett i levercellerna och orsakar samtidigt fibros (ärr) och inflammation.

När levern väl slutar fungera normalt kan den inte filtrera andra gifter från kroppen, vilket håller tillbaka avfall och bidrar till ett antal farliga hälsoproblem.

Om du vill att din lever, och med den din naturliga avgiftningsmekanism, ska fungera som bäst är vårt råd att minska alkoholen. Nyligen genomförda studier visar att blygsamma mängder alkohol kan förbättra kardiovaskulär hälsa, men experter rekommenderar fortfarande inte mer än en alkoholdryck per dag för kvinnor och två för män.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här