Finansiella rapporter

0
Rate this post

Äta och sova

Näring och sömn, eller vad man ska äta för att njuta av en god natts sömnSömn, som att äta och andas, är en viktig del av livet. En växande mängd forskning visar att sömn påverkar matval och regelbundenhet i måltiderna.

Inte bara hur länge vi sover är viktigt för en hälsosam sömn, utan många andra faktorer också, inklusive vad och när vi äter. Den sista måltiden innan man somnar ska vara lätt, balanserad och ätas senast 2-3 timmar innan man somnar.

Vilka produkter ska du välja på kvällen?

  • En artikel som publicerades 2012 i tidskriften Nutrition Research presenterar resultaten av forskning som kopplar samman kost med sömnkvalitet.
  • De bevisar att mat rik på tryptofan, B-vitaminer och andra ingredienser som är nödvändiga för syntesen av serotonin främjar en god sömn.
  • Serotonin är en signalsubstans som är känd för att framkalla känslor av vila och sömnighet, som omvandlas till melatonin i tallkottkörteln. Melatonin kallas sömnhormon eftersom det reglerar sömn-vaken cykeln.

Vilka produkter bör inte ätas vid sänggåendet?

Mat som vi inte bör äta på natten är feta, tunga rätter som innehåller kombinationer av enkla kolhydrater med mättade fetter. De är väldigt kaloririka och ger sällan rätt mängd näringsämnen. De kan också orsaka dyspepsi, matsmältningsproblem, viktökning och sömnlöshet.

Vilken mat kan man äta vid läggdags och vilken inte?

Enligt många studier kan en balanserad och varierad kost rik på färska grönsaker, fullkorn, lågfettskällor av protein och komplexa kolhydrater förbättra sömnkvaliteten. På kvällen bör du undvika enkla kolhydrater (pasta och vitt bröd), friterade produkter och produkter som innehåller en stor mängd socker.

Vilka produkter bör inte ätas vid sänggåendetChoklad och sömn

Det har länge varit känt att kakaobönor är rika på magnesium – ett makronäringsämne som har en gynnsam effekt på vår kropp och är nödvändigt för att organen ska fungera väl, främst hjärtat och hjärnan.

Att förse kroppen med rätt doser magnesium hjälper till att bibehålla den rätta dygnsrytmen och underlättar samtidigt insomningen. Mörk choklad är en utmärkt källa till detta element. Människor som inte vill äta choklad före sänggåendet kan vända sig till andra magnesiumkällor, som gröna bladgrönsaker, nötter, spannmål, avokado eller bananer.

Hjälper mjölk mig att sova?

Människor över hela världen har en övertygelse om att att äta vissa livsmedel hjälper dig att somna snabbt och garanterar en god natts sömn. I många länder är denna roll tilldelad mjölk. En studie som genomfördes för nästan 80 år sedan rapporterade att vuxna som konsumerade majsflingor med mjölk visade en starkare tendens till oavbruten sömn.

Men är det verkligen motiverat att dricka ett glas varm mjölk för att sova? Detta är tyvärr en myt. Proteinerna i mjölk är ganska stimulerande. Att dricka en varm dryck är också lugnande.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här