Ides

0
Rate this post

Trötthet – vad ska man äta för att få energi?

Vi lever i mer och mer växel. Vi saknar tid för sömn, avkoppling, sport och även hälsosam mat. Intensiteten i vårt liv ökar för varje år. Gradvis börjar vi få slut på styrka, koncentrationsnivån minskar med effektiviteten av våra handlingar. Kolla vad du behöver äta för att få mer energi.

Det finns många definitioner av trötthet, men den subjektiva känslan av förlust av styrka känns igen av de flesta av oss. Det kan finnas många anledningar till detta. Dessa inkluderar brist på tillräcklig sömn, intensivt fysiskt eller mentalt arbete, överdriven stress, brist på avslappning eller fysisk aktivitet, samt en otillräcklig kost, inklusive brister på mineraler och vitaminer.

Forskning tyder på att brist på B-vitaminer, vitamin C och magnesium samt järn kan vara orsaken till trötthetskänslan. Vet du var du kan hitta dessa ingredienser? Jag har bråttom att hjälpa till.

Vitamin C – antioxidation framför allt

Vitamin C är ett av de grundläggande antioxidantvitaminerna som skyddar din kropp mot inverkan av fria syreradikaler. Du har säkert hört talas om detta vitamin mer än en gång. Det är inte förvånande att det sägs mycket om det, eftersom det påverkar kroppen i många aspekter.

  • Det stöder immun- och nervsystemets funktion och spelar också en roll i produktionen av kollagen som påverkar bildningen av ben, tänder och hud.
  • Om du däremot efter ytterligare en natts sömn undrar varför du fortfarande är trött, titta på C-vitaminhalten i din mat.
  • Dess korrekta nivå minskar känslan av trötthet och trötthet. Du hittar detta vitamin i många exotiska frukter – acerola, guava eller kiwi, men också i de inhemska svarta vinbären.

Vitaminer B – ett vapen för att bekämpa svaghet

B-vitaminer är en bred grupp av ämnen som reglerar din kropps funktion. Denna grupp inkluderar vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12, vitamin H (biotin), PP (niacin), pantotensyra och folsyra. Bland dem förtjänar vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6, B12 och folsyra särskild uppmärksamhet i samband med att minska trötthet. Denna stora grupp har en effekt på hanteringen av svaghet och trötthet.

Vitamin B1 (tiamin) är till exempel nödvändigt för att hjärt- och kärl- och nervsystemet ska fungera väl. Vid mild brist kan du uppleva svaghet, irritabilitet, trötthet, minskad koncentration och försämring av humöret. De största mängderna tiamin finns i griskött och dess produkter, fullkornsprodukter, baljväxtfrön, nötter och produkter berikade med det.

Vitaminer B - ett vapen för att bekämpa svaghetBland färsk frukt har vindruvor, apelsiner, klementiner och ananas mest tiamin. Vitamin B12, kallat kobalamin, är involverat i bildandet av röda blodkroppar och är avgörande för att matsmältnings- och nervsystemet ska fungera korrekt. Brister kan visa sig i form av kronisk trötthet, nedsatt immunförsvar, försämrat humör, minnes- eller koncentrationsstörningar.

  • Så ta hand om rätt mängd av alla de givna vitaminerna om du känner dig konstant trött eller trött.
  • Forskning visar att trötthet kan orsakas av brist på B-vitaminer, C-vitamin, magnesium och järn.
  • signatur
  • Järn – syre allierad

Järn är ett viktigt näringsämne som du måste få in i din kropp genom maten. Dess primära funktion är att transportera syre till kroppens organ eftersom det är en komponent i viktiga kroppsproteiner som hemoglobin och myoglobin. Järn hjälper till att neutralisera trötthet genom att påverka den korrekta syresättningen av vävnader.

Elementet som stöder absorptionen av tillfört järn är vitamin C. Var därför uppmärksam på att kombinera järn med C-vitamin, och på så sätt säkerställa dess optimala absorption. Järn finns främst i animaliska produkter som lever och njurar, men även i svarta vinbär och passionsfrukt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här